De “Grande Réserve Barrique” is een Chimay Bleu gerijpt in vaten... maar dat niet alleen. Na een eerste traditionele gisting, een gisting en rijping in vaten gedurende verschillende maanden - met toevoeging van suiker en verse gist - en een laatste gisting in de fles gedurende drie weken, kan de Grande Réserve Barrique worden geproefd... na 8 maanden wachten.
Sinds 2015 wordt elk jaar een nieuwe uitgave geboren. Dit jaar reisden de brouwmeesters van Chimay naar Mechelen voor een ontmoeting met de familie Leclef, al 5 generaties lang eigenaar van brouwerij Het Anker en sinds 2010 van distilleerderij De Molenberg. Het is daar waar de Gouden Carolus Single Malt, een internationaal vermaarde Belgische whisky, wordt geproduceerd.
"Voor Chimay was het zinvol om Het Anker om tests te vragen. We houden rekening met belangrijke waarden, zoals de traditionaliteit van de producten," legt Ariane Dewulf, kwaliteitsmanager van Chimay, uit.
Voor deze 2022 editie van Chimay Grande Réserve Barrique hebben de meesterbrouwers 6 maanden lang de Chimay Bleu hergist in vaten van Gouden Carolus, in het hart van de kelders van de abdij van Scourmont.
In de neus zijn er duidelijke bloemen- en fruitgeuren: viooltjes en vlierbessen; en ernaast aroma's van banaan en perenbrandewijn. Bij het proeven wordt dit bouquet aangevuld met tonen van kokos en vanille van het eikenhout, onderbroken door subtiele hints van karamel en chocolade. Het geheel geeft een aangenaam verrassende rondheid. De aanvankelijke zoetheid van het bier wordt gecompenseerd door de alcohol, die royaal aanwezig is. Dit is het moment waarop het zachte karakter van het bier naar voren komt, met een aanhoudende afdronk.
« Toen we door Chimay werden gecontacteerd, waren we zeer enthousiast. (...) We zouden dit soort samenwerking niet doen met alle brouwerijen, maar met Chimay wel omdat we dezelfde waarden delen, dezelfde kwaliteitsstandaarden », volgens William Leclef, directeur van de distillerie De Molenberg.
Van vat tot vat, deze editie is al de 8ste in zijn soort