De confituur wordt in het klooster op kleine schaal bereid volgens de inkookmethode, op basis van een oud recept van de moeder van één van de zusters. De ingrediënten beperken zich tot fruit en (biologisch geteelde) kristalsuiker. Inkoken betekent dat er tijdens de bereiding geen geleermiddel of geleisuiker wordt gebruikt, maar dat de suiker alle tijd krijgt om de smaak ‘uit het fruit te trekken’. Deze methode duurt langer en vraagt geduld en aandacht: bij uitstek monastieke waarden, zo zeldzaam in deze tijd van ‘sneller, efficiënter, grootschaliger’.
Bij de productie hebben de zusters oog voor milieu en duurzaamheid: zo bereiden ze alle confituren met bio-suiker en gebruiken ze waar mogelijk lokaal geteeld fruit. De verpakking voor verkoop en voor verzending via hun webshop gebeurt zo veel mogelijk met hergebruikt verpakkingsmateriaal uit andere abdijen en verder met papier en karton in plaats van met plastic.
De zusters van Klaarland verdienen, zoals de Regel van Benedictus voorschrijft, hun levensonderhoud door middel van het werk van hun handen: de opbrengsten van de verkoop van hun producten komen ten goede aan de kloostergemeenschap en het onderhoud van de kloostergebouwen. Wat er dan nog overblijft, wordt weggegegeven aan goede doelen.
De (h)eerlijke artisanale confituur van Klaarland is te koop in de eigen kloosterwinkel, in vele abdijen in Nederland en Vlaanderen en in diverse andere monastieke winkels en liturgische centra. De gastenhuizen van abdij Koningshoeven en van de Sint-Sixtus abdij in Westvleteren serveren de confituur van Klaarland bovendien aan hun logeergasten. Een mooi teken van onderlinge solidariteit en verbondenheid tussen Trappistenabdijen!