“In onze kloostergemeenschap zijn we al een tijd bezig met de omschakeling naar meer duurzaamheid: we installeerden zonnepanelen op het dak van onze kerk, we kopen meer biologische producten, onze groenten komen van een lokale bioboer, etcetera.
Maar voor onze ambachtelijke economie was duurzaamheid eerlijk gezegd tot voor kort niet onze eerste zorg. Het ging er vooral om een juiste balans te vinden tussen kosten en baten, rekening houdend met de financiële noden en de werkkracht van onze kleine kloostergemeenschap…
Nu zijn kloosterzusters ‘van nature’ al een spaarzaam soort mensen: wij gooien bijvoorbeeld nooit voedsel weg en we recycleren werkelijk alles: van broodzakken tot boterpotjes. Als opvulmateriaal voor de pakketjes van onze webshop gebruiken we het plastiek van de paletten met potjes en dozen en veelsoortig opvulmateriaal van leveringen van verschillende abdijen, die het graag aan ons geven in plaats van het in de container te storten.
Maar we wilden een stap verder zetten en hielden onze aankoopketen grondig tegen het licht. Al het fruit voor onze 20 soorten confituur lokaal en/of biologisch inkopen, dat gaat echt verder dan onze beperkte mogelijkheden. Maar we legden contact met lokale kwekers van frambozen, blauwe bessen en aardbeien. En we schakelden onlangs voor al onze confituur en onze koekjes over op biologisch geteelde suiker. Aangezien we in Klaarland in een drukke productieweek gemakkelijk 150 kg suiker gebruiken, zet dat toch zoden aan de dijk! Ook kochten we gebruikte kartonnen dozen in om onze confituur aan andere abdijwinkels te leveren. Daarnaast besloten we de potjes voor onze confituur lokaal te gaan inkopen, om transportkilometers te besparen. Dit alles leidde tot mooie samenwerkingen met verschillende lokale ondernemers, die op hun beurt ook weer blij zijn aan ons te kunnen leveren en ons graag helpen met een leuke foto of een mooi verhaal op Facebook, waar we allebei van profiteren.
https://facebook.com/klaarlandkloosterproducten