Trappistenbier Weisse Hell krijgt ATP label
In de late zomer van 2018 nam Michael Hehenberger het werk over van brouwmeester in de trappistenbrouwerij van Engelszell, met de opdracht nieuwe biersoorten te ontwikkelen en op de markt te brengen.
Bij het in ogenschouw nemen van de geografische situatie, werd het zeer snel duidelijk dat in de regio waarin het klooster ligt, reeds lang en graag witbier werd gedronken. Na ruggenspraak met enkele inwoners van Engelhartszell en vooral met de leden van de plaatselijke brandweer, werd ook duidelijk dat de bevolking de wens koestert naar een witbier. “Maar niet zo sterk als die andere soorten”, werd steeds opnieuw beklemtoond. Daarbij moet men weten dat in Oostenrijk over het algemeen de consumptie van sterke bieren al jaren terugloopt en bieren met een alcoholpercentage van 5% de markt domineren. Ook het gestadig toenemend toerisme, hetzij door de cruises op de Donau maar ook door de fietsers die het opper-Donaudal verkennen, is reeds sedert enige tijd op zoek naar een bier dat een voor die regio karakteristiek alcoholgehalte bezit. Op grond van al deze factoren kwam men tot het besluit een helder witbier te brouwen, met een alcoholgehalte van 4,9% en dit in het begin alleen lokaal via het klooster en enkele plaatselijke gastronomische gelegenheden te verdelen.
Een mengeling van tarwe-, pils- en caramelmout zorgt ten dele voor een gouden kleur, maar eveneens voor een volronde smaak. Het licht bittere en fijne hoparoma wordt bereikt door het toevoegen van “Mühlviertler“ hop, zowel in het begin van het koken van de wort als in de whirlpool (rotapool). Bij de vergisting stellen we ons vertrouwen in de eigen gist van ons huis, die zijn kwaliteit al genoegzaam bewezen heeft. Al na twee experimenten in de orde van 30 liter, kon een bruikbaar recept opgesteld worden.